Att få mer gjort på mindre tid med Batching

Hej! Sommaren är här, ja varje fall om en tittar i kalendern. Men, det känns inte lika sommrigt när jag går ut. Här blåser det en del och sommarvärmen låter sig väntas på. Igår satt jag och planerade upp den här månaden, och kommande två sommarmånader. Har en strategi att planera och jobba mera utifrån Batching, jobba i ’block’.

Att få mer gjort på mindre tid med Batching

De långsiktiga planer som jag har kräver en hel del arbete på kort sikt. Inte bara mycket att göra, utan även många olika typer av arbetsuppgifter. Jag vet inte vilka saker du har att göra, men jag har en hel drös att göra som soloentreprenör, på min lista.

Det kan vara svårt ibland att gå från arbetsuppgift till arbetsuppgift. Att växla uppgift gör att det många gånger tar rätt mycket enerig att just växla uppgift flera gånger varje dag. När jag liksom fått fokus på att t.ex skriva så måste jag byte till något helt annat. Och det blir många gånger ett stress moment.

För något år sedan jobbade jag mera i block, dvs Batching. Men kom ifrån det av någon anleding, du vet att många gånger har du en bra rutin men av någon oförklarlig anledning ’glömmer’ du bort det. Hur som så ska jag tillbaka till Batching igen.

Tillbaka till Batching

Med batching ordnar du dina uppgifter i kategorer, eller i grupper för att bli lite mera produktiv. Så, istället för att hoppa från uppgift till uppgift, så samlar du ihop liknade uppgifter och gör det mer sammanhängade.

Här är några saker som jag ska ändra och komma tillbaka till;

Nu: Skriver blogg inlägg den dagen jag ska publicera.
Ändra till: Skriv 2-3 blogginlägg en dag i veckan.

Nu: Gör lite hushållsarbete här och där, flera dagar i veckan.
Ändra till: Göra allt det ’stora’ hushållsarbetet på en dag.

Nu: Kollar e-post lite nu och då under dagen.
Ändra till: Läs mailen max två gånger per dag, vid lunch tid och sent på ef.

Nu: Administration, lite här och där flera dagar i veckan.
Ändra till: All administration, planering en gång i veckan.

image
Vet inte om det går, eller snarare om det är bra att Batcha kaffedrickande. Men, det jag vet är att för mig är det bra att börja dagen med kaffe 

Därför fungerar det med Batching

Vara mer fokuserad
Att ständigt byta fokus på att göra olika saker gör att du kommer ur ditt flöde. Att ständigt hoppa in och läsa mailen, kolla meddelande och inlägg i sociala media, gör att en tappar fokus på den där uppgiften som ska bli klar idag. Batching är ett system med fokus för mera kontroll av tiden.

Spar energi
Att ständigt ’starta’ och ’ändra’ uppgifter gör att du slösar med en stor mängd enerig och effektivitet.

Multitasking – en myt
Jag hade en period då jag trodde att genom att jag multitaskade var så otroligt effektiv. Idag vet jag bättre!
Har lärt mig att när jag (försöker…) multiska enbart bara skapar en stressig miljö för mig själv som gör mig dränerad på både energi och att vara kreativ.

Ett tips att är skriv ner allt du har att göra, för att sedan bunta ihop de uppgifter som liknar varandra och som du kan gör sammanhängande.

image
Att ha fördelen att kunna jobba oavsett vart jag är, säger bara Tack! för det.
Även om det ’bara’ är hemma vid köksbordet, så är det på mina villkor.

Ha en underbar dag där ute.

Lämna en kommentar