Bloggen lever – om du låter den leva

Bloggen lever för att alla som låter den leva. Bloggar är inte död, om du inte låter den dö vill säga. Så, alla de som säger att bloggen är död är nog de som inte lägger sin tid på att varken skriva på bloggen eller läsa andras bloggar. Det är ju så att bloggen kommer inte att överleva av sig själv. Men det finns ju inget som överlever av sig själv, inga växter, inga husdjur, inte instagramkontot eller inte särkilt mycket annat heller. 

Jag tycker att jag hör eller läser lite nu och då de som säger att det är för sent att starta en blogg, att bloggen är på väg att dö ut. 

Men se bloggen som ditt hem online, lite som grundplåten i din business. Bloggen tillsammans med en maillista är två viktiga delar oavsett nisch eller bransch för en online business vill säga. Både bloggen och maillistan är något som du själv äger, och något som du kan styra över. 

Instagram, Facebook och andra sociala media kan vilken dag som helst stänga ner ditt konto och då är dina följare ingenting värda. Instagrams nya uppdateringar och alla förändringar i algoritmen har fått många fotografer, kreatörer och användare att få gråa hår att högljutta sucka och ogilla läget. 

work from home

När jag pratar om att blogga, då vill jag också trycka på att du ska ha din egen domän, inte ha bloggen på någon av de klassiska bloggportaler det funkar inte lika bra idag. Det kan fungera att ligga på en redaktionell portal, om du vill ha en lågmäld framtoning med en dagboksblogg. 

För att starta en blogg idag krävs det att du har en bra och tydlig strategi och se det som en del av ditt arbete. För att få bloggen framgångsrik krävs det att du investerar i den. Det behövs naturligtvis inte vara pengar som du investerar med, men däremot måste du investera i din tid för att få bloggen framgångsrik. 

Jag har som jag kanske skrev häromdagen att jag startade en egen liten utmaning med från 1 oktober 2022 blogga varje dag i 90 dagar. Det handlar mycket att sätta en vana kring att blogg just nu för mig. Alla inlägg kommer med största sannolikhet inte bli perfekt. 

image

Det handlar om att ta operfekta action. 

Jag läser själv en hel del bloggar, det kan gå lite i perioder vilka jag läser. Men, jag önskar jag lättare skulle kunna hitta flera 50+ som bloggar. Eller kanske bara jag som inte hittar när jag söker. 

Jag har tänkt att skriva ett längre inlägg om just att blogga. Finns det något du vill veta? Hur börjar man? Vart ska jag skapa min blogg? Namn på bloggen? Så, har du en fråga lägg en kommentar så kan jag ta med din frågeställning i ett längre inlägg om att blogga. 

 

Ha det bra
Karin

Lämna en kommentar