En kort och enkel övning

Hej! Har dagen varit bra, vaknat utvilad efter en god natts sömn? Inte alltid det är så, varje fall inte för mig, men alltid lika välkommet de morgnar som är så. Min morgonrutin under de veckorna jag var i Umeå var att gå ut med dotterns hund på morgonen. Min plan var att hålla i den vanan när jag kom hem, att ta en hundpromenad direkt på morgon - ja, fast utan hund då. 

Det gör gott i kropp och själ att komma ut och andas in den friska morgonluften, och lite speciellt den här tiden på året tycker jag. 

Att komma iväg och vara hemifrån under några veckorna har gjort mig gott. Känner att de här senaste åren med att vara så mycket hemma har varit lite småtrist. Jag kommer försöka åka iväg oftare nu framöver. Det måste ju inte vara en resa till andra sidan jordklotet, små korta resor eller utflykter kan räcka gott och väl. Andas ny luft och se något annat än det egna boendet. 

Tänker att utflykter och resor är att investera i det egna välmåendet. Varje fall om det ger energi. Allt som ger energi och glädje är en bra investering. Eller hur?

IMG_0961

En kort och enkel övning

Lista de tre saker i livet som ger dig mest energi. Reflektera hur ofta du gör det. Gissar att det är många med mig som alltför sällan gör det där som ger energi i vardagen. Men, om vi inte gör det idag… när ska vi då egentligen göra det?

Jag älskar hand lettering & kalligrafi. Inser att jag alltför sällan tar min tid för det. För mig ger det ett lugn, där tid och rum försvinner. Lite som meditation. Att stilla alla de där tankarna som många gånger snurrar alldeles för snabbt. Att skriva för hand, oavsett om det bara är att skriva en handlingslista, är alltid något som jag gillat. 

Det gjorde att jag för några år sedan, i dåvarande företag skickade bland annat många fakturor per dag, ‘vägrade’ att köpa kuvert med fönster! Bara för att jag skulle få en stund varje dag att sitta och skriva för hand. Tidseffektivt? Nix. Men, det gav mig en stund av lugn.

quote

Ta med min kamera ut i naturen. Det är något annat som får mig att glömma tid och rum. Att bara fokusera på vad jag kan se i kameralinsen.  Men även det blir inte så ofta som jag skulle vara bra för mitt välmående. Mobilen och den kameran finns alltid med, men för mig ger det en annan känsla att ha min systemkamera i handen. 

Mitt fotograferande fick sig en törn för några år sedan. Precis då insikten om att jag var utbränd, och var sårbar för vad personer runt mig sa. Även om egentligen visste att det som då sas inte handlade om mig egentligen, utan mera som personen som yttrade orden och den personens behov av kanske bekräftelse. När vi är sårbara är det lätt att tro på andra, eller sina negativa tankar. Låt det inte stoppa dig i det som får dig att må bra!

Kameran och fotografering håller sakta med säkert ta en allt större plats i livet nu. Äntligen. 

Träning & rörelse. Att vakna och kunna röra sig, ta en promenad och gå till gymmet. Det ger varje fall mig energi och kraft. Känna att kroppen faktiskt orkar. Att bygga en för en framtid där kroppen är rörlig och stark, det kommer inte av sig och något som varje fall jag måste, eller snarare vill prioritera och fokusera på. Med åren som går känns det alltmer viktigare. 

IMG_4883

Vår egen lyhördhet

Jag tror att vi alla kan öva upp en lyhördhet över vad vi behöver mera av just idag för att känna oss mera tillfreds, som är bra för det egna välmående. Vet att det är så enkelt att springa på med allt, hinna allt det som vi ‘måste’ eller ‘bör’ göra. Men ibland är det nog så att vi gör det mera för någon annan än oss själva. Att göra mer av det som får oss själva att må gott av, gör ju att vi har orkar mera, och finnas till nära och kära i vår närhet. 

Så varför inte ta papper & penna, eller anteckningar i mobilen och skriv ner tre saker som ger dig energi och får dig att må bra. Och gör lite mer av det i vardagen framöver. 

Karin 

 

 

Lämna en kommentar