Home business – på sin egna villkor

Hej, hoppas du har en fin dag. Vårkänsla mer och mer för varje dag. Sitta med morgonkaffet och solen tittar in. Fin start på morgonen. 

Hur har det här senaste året sett ut för dig? Jobbar du med något där du som vanligt går till jobbet, eller jobbar du med något som gör att du sitter hemma och arbetar?

Arbetssituationen har varit annorlunda för många, oavsett arbete. Själv har jag som egenföretagare arbetat hemifrån under några år nu. Men börjar helt klart längta till när det känns ok att resa, att träffa andra utan att hålla distans. Att byta arbetsplats någon dag veckan, se lite mera människor. Men en dag. 

 

work from home

Jag ser att det är många idag som tittar på möjligheten att jobba åt sig själv, att driva företag och kunna arbeta hemifrån. Att kunna sätta sitt eget schema, där de har mer tid för sin familj, eller mer tid till sig själv, sin hälsa. Men även många som motiveras av ett mer oberoende i livet på ena eller andra sättet. 

Att vara sin egen, att arbeta hemifrån är för många mer än ett arbete, det blir en livsstil. Många ser och förstår vikten av en balans i sina liv. Vad balans i livet är individuellt från person till person. Jag känner idag att för mig är det viktigt att kunna bestämma min dag.   

Men för att vara ärlig, visst kan det finnas utmaningar med att arbeta hemifrån, likväl som det kan finnas utmaningar på en arbetsplats. Utmaningar fast på olika sätt.  

Om jag backar i min egen berättelse, till 25-30 år sedan. Ja, jag arbetade hemma då också, när barnen var små. Alltså långt före den digital värld vi befinner oss idag i. Då var det ett litet jordbruk, en turistverksamhet och tillverkade bratwurst, i det lilla familjeföretag. Då fanns det en viss typ av utmaningar. 

Och idag finns det andra utmaningar när det kommer till att arbeta hemifrån och arbeta online. När jag hade närmare 50 anställda, satt på kontoret 12 timmar per, ja då fanns det också utmaningar. 

Att arbetstid och övrig lätt lätt flyter ihop när vi arbetar hemifrån kan jag intyga. Men, det innebär inte att det måste vara en nackdel. Det handlar en del om att planera och skapa bra, hållbara rutiner som är bra både för ens business och bra för mig som person. 

Så oavsett arbetssituation kommer det finnas distraktioner. Jag tror att många gånger den största distraktionen kan var vi själva. Vi får helt enkelt lära oss att hitta knep där det finns tillräckligt med oavbruten tid för att fokusera och koncentrera sig för att få tid till det som ska göras. 

 

 

IMG_7486

För de av er som inte har en familj hemma, eller inte har regelbundna sociala kontakter kan börja sakna att träffa och se andra, vilket för många kan bli en stress i sig. Din mentala och fysiska hälsa är viktig. Att hitta en bra struktur och rutiner för sitt hemma arbeta är viktigt. 

Jag ser många fördelar med att arbeta hemifrån, och fokuserar mera på fördelar än de störmoment som finns. 

Karin 

Lämna en kommentar