Ikigai – långt och lyckligt liv

Hej där! Hur är din dag? Den senaste tiden njuter jag varje sekund när solen strålar in på mig i min arbetshörna i vardagsrummet. Älskar när solstrålarna letar sig in långt in i lägenheten. Våren kommer snart.

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om boktips, där jag bland annat tipsade om “Hitta din väg till långt och lyckligt liv” av Héctor García & Francesc Miralles

Vi är det vi gör varje dag. Mästerskap är alltså inte en handling utan en vana.

Ikigai filosofin

Konsten att åldras och förbli ung. Där man lever längre än någon annanstan i världen är byn Ogimi på den japanska ön Okinawa. Byn, som även kallas för Hudraåringarnas by, är en av de så kallade blå zonerna i världen där invånarna både lever längst och är friskast i världen.

Författarna ger en inblick i öbornas livsstil och visar på hur kost, motion, umgänge och arbete påverkar vår hälsa. Men också, en väldigt viktig del - vilken roll din inre drivkraft har. Din ikigai.

Ordet i sig IKIGAI kan vara lite svåröversatt, men det betyder ungefär “anledningen att finnas till”. Det där som får oss att vilja gå upp på morgonen, det som ger vårt liv syfte, mening och mål. Men också att vi gör det vi känner glädje och tillfredsställelse i. Inte helt enkelt att ställa sig själv de frågor som mening och mål, men ändå viktigt tror jag att reflektera över.

Att lyssna på det som får oss att känna glädje och passion över. Den där känslan över att tiden försvinner när vi försjunker i en något som vi verkligen gillar att göra.

Frågor att ställa dig om du vill hitta din ikigai
- Vad älskar du att göra?
- Vad är du bra på?
- Vad behöver världen från dig?
- Vad kan du få betalt för?

Svaren på de här frågorna gör att du kan identifiera punkten där de alla möts, vilket är din ikigai. Om de här fyra delarna, passion, mission, vocation och profession inte är i harmoni med varandra uppstår ofta en känsla av tillfredsställelse.

Boken som jag nämnde tidigare en hel del av livsvisdom som författarna har samlat på sig under sina resor till ön Okinawa.

Ikigai lycka till framgång och lyckligt liv

Nå ditt ikigai

Gå inte i pension - I Japan finns inget ord för pension, som vi här i väst har. Många japaner väljer att inte dra sig tillbaka utan fortsätter att arbeta, göra det de älskar så länge hälsan tillåter.

Sänka stressen - långvarig oro, stress är som vi alla vet inte hälsosam. Skynda långsamt. Några saker för att motverka stress;
- koppla av med långa bad och lyssna på musik
- håll skrivbordet, hemmet, sovrummet rent och i ordning. Att städa kan för många ha en viss avstressande effekt
- djupandas medan du gör böj- och sträckövningar
- ät en för dig välbalanserad kost
- massera din hårbotten med fingertopparna

Ät dig inte övermätt - att hålla sig frisk länge innebär att inte proppa i sig mat, äta lite mindre än vad magen kräver.

Omge dig med goda vänner - umgås med vänner, ha trivsamma samtal, att berätta och lyssna på historier, be om råd, ha roligt tillsammans…. helt enkelt LEV

Kom i form till nästa födelsedag - vattnet rör sig, det flyter och stannar inte. Vår kropp behöver också underhåll och rörelse dagligen för att hålla i många år. Dessutom så utsöndras lyckohormoner vid träning.

Skratta och le - att ge bort ett leende är gratis men ger mottagaren så mycket. Både dina vänner och du själv känner sig avspända med att ge och få ett leende.

Kontakt med naturen - Alla mår bra av att regelbundet vistas i naturen för att ladda de själsliga batterierna. Än viktigare för alla som bor i stadsmiljö.

Säg TACK - säg till till dina förfäder, till naturen som ger dig luft och föda, till gamla och nya vänner, till allt som lyser upp din dag och som gör att du känner dig nöjd med livet. Att ta en stund dagligen och säga tack, höjer ens lyckokapital.

Lev i nuet - allt du har är dagen idag. Gör det bästa möjliga av den, så att den blir så minnesvärd som möjligt.

Följ din ikigai - inom dig har du en unik förmåga som ger dina dagar mening, och driver dig att göra ditt bästa varje stund. Har du inte din ikigai tydlig, ta det som nästa uppgift och hitta den.

Din ikigai omfattar både din karriär och ditt personliga liv. Och det kan användas när du letar efter ditt nästa steg i en ny karriär / företagande.

Att ha med din ikigai när du skapar och planerar din framtid är ett bra verktyg. Att hitta en balans mellan att arbeta med saker du älskar att göra, saker du är bra på och saker som ger en större mening till världen. Men, att du också får betalt för ditt arbete så att du kan leva.

Jag själv har använt mig av detta när jag vill skapa en min framtid. Är det något du har använt i ditt liv, eller vill göra? Lämna en kommentar eller skriv gärna till mig.

Karin

Lämna en kommentar