Jobba hemifrån – bra tips!

Hej, hoppas att det nya året startat helt ok för dig! Själv startade jag upp året med en tur till Umeå några dagar, för att umgås med alla barnen. Dagar med god mat, så härligt att kunna ses alla på en och samma gång. Vilket inte alltid är så enkelt att få ihop i vardagen.

Jag har haft förmånen att kunna jobba hemifrån mer eller mindre under de senaste åren. Men från och med nu är det helt i eget företag, och helt och hållet jobba hemifrån, ja eller nu vart jag väljer att sitta och arbete. För mig att jobba hemifrån kan lika gärna innebära att sätta mig på tåget t.ex till Umeå jobba där några dagar. Eller ta bilen till mitt hus i Jämtland och sitta där och jobba, eller ta mig till sol och värme…..

Hur som helst har jag fått in lite snits på hur man gör för att inte totalt slöa bort sin tid på sånt som inte har med jobb att göra. Så, jag tips om hur jag gör och kanske lite sånt som jag kommer att lägga till närmaste tiden, för att hålla mig ’effektiv’, ogillar det ordet på ett sätt. Jag vill ha mera fokus på att känslan av att få saker gjorda och att må bra i det är det viktiga. Sen hur effektiv jag är hamnar lite längre ner på listan.

Listor – ja, jag är en list person. Utan mina listor skulle jag många gånger varit helt utom kontroll. Och att skriva dom för hand gör att de blir mera levande och kontrollbara tycker jag. Regelbundet, ungefär en gång i kvartalet, skriver jag ner allt, och då menar jag allt, som jag går och tänker att det ska göras. Allt som har med företaget att göra och till personliga saker. Från det börjar jag sortera upp och vad som hamnat, vad som är viktigt här och nu, till vad som ska göras längre fram. För att sedan ta från den listan till min vecko lista för att sedan hamna på min dagliga lista.

Den dagliga listan vill jag hålla rätt kort, så att det är rimligt att beta av den. Det ligger en bra känsla i att kunna bocka av vad som finns på den dagliga listan.

IMG_0327

Arbeta efter tid och inte beting. Något som jag har ändrat på är att lära om att jobba efter tid, och inte att jag ska hinna vissa uppgifter innan jag stänger ner för dagen. Jag har under många år jobbat efter det att jag tillät mig att sluta för dagen när allt det jag planerat var klart, plus att jag alltid la till en rad oförutsedda uppgifter också. Vilket gjorde arbetsdagen väldigt lång.

Så istället för att säga att jag t.ex ska skriva tio sidor, bestämmer jag att sitta i två timmar, med en kort paus på en kvart och skriva. För mig blir det många gånger lättare att sätta mig med något som kan kännas jobbigt om jag vet att det bara är två timmar. Annars är det lätt hänt att jag drar mig att sätta mig då uppgiften kan kännas lite övermäktig att få klar. Men, att sätta mig två timmar är liksom helt rimligt.

Paus. Det är något jag vet så väl att det är bra. Men, som jag inte alltid varit bra på. Så nu i mitt nya arbetsschema har jag lagt in pauser regelbundet varje dag. Jag har ju lyxen att kunna ta en långpromenad medan det är ljust ute, eller åka till gymmet när det passar mig. Och det är faktiskt en lyx som jag ska bli bättre på att utnyttja.

IMG_3674

Batch workning. Vad menar jag med det? Istället för att hoppa runt och göra arbetsuppgifterna lite huller om buller, så organisera man och delar upp sitt arbete i olika batchar, eller block/omgångar. Jag jobbade under många med att ju fler bollar i luften desto bättre. Knappast att jag var varken effektiv eller mådde så bra alla dagar med det systemet.

Jag känner att det finns så mycket jag vill prata om batch working att jag kommer skriva ett eget inlägg om det en annan dag.

Ytan. På med vanliga kläder kan göra susen många dagar. Sitt inte i pyjamas som en hösäck på dagarna. Självklart kan du ha sköna kläder, men utan för den skull se slafsig ut. Att ringa det där viktiga samtalet blir lite mera seriöst, och lättare, om du känner att du ser bra ut i dina kläder och inte sitter i din slitna pyjamas.

Planera arbetsdagen i klockslag. Precis som om du gick till ett ’vanligt’ jobb, nu tycker ju jag att jobba hemifrån också är ett vanligt jobb – men, ja du förstår vad jag menar. Att planera dagen i klockslag gör det rimligt att du känner att du är ledig när du är ledig.

Jobbar du hemifrån? Vad är ditt bästa tips för att din arbetsdag ska bli så bra som möjligt!?

Ha det så gott så ses vi en annan dag

Lämna en kommentar