Kraften av goda vanor

Första hela arbetsveckan på det här nya året för mig. Har du också börjat arbeta den här veckan, eller började du förra veckan? För min del ligger en hel del jobb i mitt andra företag, mitt ’off-line’ företag, under den närmaste tiden. Samtidigt har jag som ett mål att ha kraft och engeri till min business online, som på sikt ska vara min största inkomstkälla.

Jag har varit den person som alltid sagt att jag ogillar att göra saker på rutin, planera. Vill kunna vara flexibel och göra det som känns bäst för dagen. Men har börjat inse och förstå, hmmm undra om det har med ålder att göra…, att ha vanor, göra saker på rutin faktiskt gynnar flexibilitet i vardagen.

image

Inte helt lätt att skapa nya och goda vanor. Ett hinder kan faktiskt vara att en inte vet vad man vill uppnå med att skapa en ny vana. Skapa en ny vana är det grundläggande att den där nya vanan faktiskt är viktig, att det finns en inre bild av vilka fördelar förändringen faktiskt innebär. För att göra en förändring gäller det att ha målet tydligt varför du ska skapa en ny vana. Alla förändringar är inte lätta att göra.

När vi kommer i ett läge där vi gör en förändring i livet, kommer det automatiskt vara så att många av våra vanor förändras också. Framgångsrika personer har goda vanor som de håller fast vid varje vecka, varje dag.

Att ta in en ny vana i vardagen är det viktigt att vara helt ärlig mot sig själv vilka vanor som faktiskt gynnar en själv. Är du missnöjd med något i livet så krävs det att göra på ett annat sätt än det som du gjort hittills. Det funkar inte att göra exkat samma sak idag som iförrgår och förvänta sig ett annat resultat imorgon. Ja, jag har provat den varianten några gånger och kan berätta att det fungerar väldigt dåligt!

Var tydlig mot sig själv, om varför en ny vana ska skapas. Att inte veta varför du tänker lägga till en ny vana i livet, gör att du troligen är omotiverad. Och då är det också onödigt att ta kraft och energi till något som du inte är motiverad för på riktigt.

Något jag själv allt som oftast gör fel, ja fullt medveten om det, är att jag inte tar en sak i taget. Tror alltid att jag kan förändra fem saker samtidigt. De gånger jag tagit en sak i taget och fått in det i vardagen har faktiskt fungerat. Men det är så svårt när en vill så mycket på en och samma gång.

image
En morgonpromenad är en bra start på dagen. Själv så skulle jag gärna byta snö och kyla till sandstrand och värme.

 

Återskapar goda vanor. Själv så fokuserar jag på tre vanor som jag tidigare haft, men tappat bort på vägen någonstans, under första kvartalet i år. 90 dagar är liksom en bra period för att jag ska få saker och ting på plats. Något som fungerat för mig tidigare, så jag vet att det är ett vinnande koncept för min del.

Vet att det sägs lite olika om hur lång tid det faktiskt tar att skapa en nya vanan. Enligt vissa tar det 21 dagar, andra säger 66 dagar och några säger 90 dagar. Kanske har det att göra med vad den nya vanan faktiskt är, jag vet inte. Men som sagt jag kör på 90 dagar.

Så det här kvartalet är mitt fokus på mina goda vanor det här;
Rörelse 30 minuter varje dag. Det kan vara en promenad i regnet, styrke träning på gymmet eller ett yoga pass.
En uppgift varje dag i min Business Online. Kan vara allt från att skriva ett blogginlägg, följa upp en annons, fotografera till sociala media, eller en online kurs för att lära mig mera i något ämne.
Reflektion. En stund att meditera, eller journaling, dvs anteckna vad som varit bra, tankar som snurrar runt eller nu vad dagen har innehållit.

image

Har du någon bra vana som är ett måste för dig idag, eller något som du jobbar med nu för att få in i din vardag? Berätta gärna om du vill!

Ha en underbar dag och var snäll mot dig själv.

Karin

Lämna en kommentar