Trött på ekorrhjulet

Äntligen fredag imorgon! Är det din första tanke idag, eller är du lite som mig och har lite svårt att hålla koll på vilken dag det är? Jag har nog kommit bort lite från det där med att enbart se framemot helgen. Ärligt talet vet jag inte hur länge sedan det var. Det är liksom inte så där viktigt vilken veckodag det är! Alla dagar är meningsfulla och oavsett dag vill jag kunna göra det jag känner för.

Hur många är det inte som går med tanken – ”Jag är så trött på ekorrhjulet och vill hitta mening med livet” Du kanske känner igen dig i de tankarna, från någon i din närhet eller rent av dig själv?

Från en sådan tanke till att ta steg till att förändra och komma ur ekorrhjulet är enklare för vissa än för andra. Jag har alltid varit och är övertygad om allt det alltid går förändra, att skapa sin egen vardag så som man mår bra i. Det kanske inte går på en dag, så en dos tålamod och stark vilja så kommer man långt.

Hur ens eget ekorrhjul kanske inte överensstämmer med andras. Alla lever sin vardag och kan känna sig fast på olika sätt. Jag tycker mig se många personer de senaste åren som släpper taget om det invanda livet och skapar ett nytt många gånger enklare och friare liv. Att skapa dagar som en själv kan styra över, inte ett arbete som först och främst styr. Styra över sina dagar är för mig starkt förknippat med just frihet.

image

Det som är prio för de som vill lämna sitt ekorrhjul är att våga drömma. Drömma om hur en vill leva, hur ens dag ska se ut om friheten och mängder med möjligheter finns. Hur vill du att din perfekta dag ska se ut? Hur se ditt boende ut? Vart bort du? Vad ska du arbeta med och hur mycket? Sedan omvandlar du drömmarna du vill uppnå till mål – och då vet du vad du ska göra och jobba med för att nå målen.

Låt inte andra påverka dig med sina rädslor. Det är så lätt när människor i din närhet ser och förstår att du kommer att göra stora förändringar i ditt liv, att de då vill hålla kvar och hålla dig tillbaka så som du levt hittills. Men det handlar inte om dig egentligen, det handlar om de själva och ofta deras egen rädsla för förändringar. Så många gånger kan det vara bra att hoppa över att berätta om de där drömmarna till personer som du vet kan vara lite negativ till förändrignar. Vänta tills du har en plan och känner dig mera säker och trygg i det du tänker förändra. Drömmar och idéer kan vara lite sköra i början av processen, och då är det inte bra för dig att bli attackerad och måste stå tillsvars. Bättre att vänta tills drömmarna har fått växa till sig och blivit lite starkare.

Och strunta i vad andra tycker och tänker. Du är ansvarig för ditt liv och dina drömmar, liksom jag är ansvarig för mina. Även om du och jag har helt olika drömmar och mål, så är båda lika rätt. Låt inte någon annan ’välja’ hur ditt lev ska se ut.

image

Inspireras av andra. Inget fel med att inspireras av andra som gjort en liknande resa som du själv drömmer om att göra. Alla måste inte uppfinna hjulet. Plocka godbitarna från andra, kanske flera för att skapa din egen resa mot dina drömmars mål. För kanske finns det något misstag som du kan undvika som andra redan gjort.

Ha tillit i processen. För att ta första steget måste du inte ha varje detalj färdig. Det är sällan att allt går som på räls, en rak fin väg framåt. Att ta första steget och börja resan gör det möjligt att hitta alla kurvor och krön som många gånger har något unikt att visa upp och som du inte hittat om inte första steget tagits. Så ha tillit i processen framåt, att allt blir det bästa och lite till.

Vad har du för tankar om och kring att sitta fast i ekorrhjulet? Eller har du gjort, eller är mitt i en förändring för att nå dina drömmar och komma ur det som varit ditt ekorrhjul?

Ha en underbar fin dag

Karin

Lämna en kommentar