Vakna med tuppen

Hej, härliga söndag. Har du haft en bra vilodag? Eller använder du söndagen till något annat, som att ’jobba ikapp’?

Är det något jag gjort i sommar så är det att ha läst böcker, eller snarare lyssnat på böcker. Om jag sätter upp hastigheten när jag lyssnar så går det att lyssna igenom en bok på en dag. Ja, beroende på vad jag jobbar med. Varje fall när jag jobbar med sånt som går lite på rutin, eller något som är lite mindre kul, eller om jag kör bil.

Har alltså plöjt igenom rätt många böcker de senaste veckorna. Alla har inte varit något jag kanske lärt mig så mycket av, utan mera underhållande och avkopplande. Men, har även hunnit med några böcker som varit sånt som jag har mera nytta av.

Den boken som rullar just nu är Robin Sharma´s relativt nya bok, ”Äg din morgon, förändra ditt liv”. Vikten av att ta tillvara på morgonens första magiska timmar. Att lägga grunden till en något mera hälsosam, mindre stressig och en mer framgångsrik vardag. Boken handlar om #5amclub, en metod som går ut på att ta kontroll över sin kropp, sina tankar för att öka sin produktivitet men också finna ett lugn och ett fokus i vardagen.

image
Morgonpromenad i Edsviken

 

#5amclub, bygger på 20/20/20 regeln – 20 minuters pass med tre olika fokus

Att vakna vid femtiden på morgonen och förbereda sig själv för en bra dag. De första 20 minuterna börjar man med att röra på sig själv, en promenad, yoga, simma eller gå till gymmet. Tror det är bra att välja något som är lätt och enkelt dirket på morgonen, så jag kommer att fokusera på att knyta på mig skorna för en promenda. Kan hända när höstrusket drar in kan jag tänka mig att träna qi-gong eller lära mig yoga. Får se vad som känns bra längre fram.

Kommande 20 minuter ska innehålla reflektion, det kan vara journaling eller meditera.

De nästa 20 minuterna något som en att växa. Att läsa en bok, lyssna på podcast eller kanske en inspirerande och givande webinarium eller kanske YouTube film. Allt för att få en själv att få en så bra start på dagen som är möjligt.

En god vana redan långt tillbaka

Just vikten om att starta sin dag tidigt är något som även TCM, traditionell kinesisk medicin, ser det positiva av. Det är en bra att starta dagen sin dag med att träna tidigt på morgon. Helst utomhus och kunna andas in den friska krispiga morgonluften. Men då vi bor i ett land som kan vara rätt så kylslaget långa perioder, kanske det inte känns lockande alla dagar att starta med utomhus yoga, promenad, qi-gong eller nu vad som just du föredrar.

Efter att ha läst, varje fall större delen av boken ”Äg din morgon, förändra ditt liv”, så känner jag att jag vill verkligen tillbaka till den period då jag började min dag med antingen en promenad eller åka till gymmet. Så till veckan har jag planerat mina dagar för att ge utrymme till att starta mornarna på ett bättre sätt än vad jag gjort under en alltför lång period. Vet ju att jag mådde faktiskt så mycket bättre under den period då jag startade med nån typ av rörelse på morgon, än sätta mig med en kopp kaffe det första som jag gjort under rätt lång tid nu. Turligt nog så kan ju jag bestämma själv hur min morgon ska börja.

En sak som var mitt mål för något år sedan är att vakna utan alarm, vilket jag även gjort under det senaste åren. Inte att jag sover hur länge som helst. Min kropp är inställd på att vakna strax före halv sju. Så nu ska jag ’programera’ om min tid att vakan till strax efter fem. Kanske bäst att använda alarm under kommande vecka för att få kroppen att förstå att den ska vakna en dryg timma tidigare än vanligt.

Har du läst boken? Hur startar du din morgon, lugnt och stilla eller rusar upp och snabb iväg till jobb?

Njut av dagen och må så gott
Karin

Lämna en kommentar